NAV Online Számla

NAV Online Számla Adatszolgáltatás SAP ügyfelek számára

2018. július 1-jével fontos jogszabályi változás lép életbe Magyarországon, mely változás jelentős informatikai támogatást igényel. Ettől fogva az adóhatóság felé kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

 

Rövid tartalmi összefoglaló:

 

A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a kiállítás után, rövid időn belül, elektronikusan teljesítendő. Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz.

 

Jogszabályi háttér:

 

Az adatszolgáltatásról az Adózás Rendjéről szóló 2003. XCII. törvény 31/B. §-a rendelkezik, amit 2016. évi LXVI. törvény 161.§ és 200.§-aival módosítottak. A 2018. július 1.-ei határidőről 2017. évi LXXVII. törvény nyilatkozik.

 

Az adatszolgáltatás folyamata:

 

1. A rendeletben meghatározott specifikáció szerint egy XML állományt kell létrehozni

 

2. A létrehozott XML állományt token azonosítás után HTTPS protokoll POST üzenetével automatikusan el kell küldeni a NAV Online számla.

 

3. A sikeres feldolgozást a NAV online számla rendszere visszaigazolja.

 

4. A NAV online számla rendszer elérhetetlensége esetén az adatokat ismételten meg kell küldeni.

 

5. Adattartalmi hiba esetén a hibás számlák listázhatóak a hibaokkal együtt.

 

6. Ezek a számlák stornózandóak, majd új számla állítandó ki a módosított adattartalommal, melyet az alapfunkciónak megfelelően a rendszernek továbbítania kell a NAV felé.

 

Megoldás SAP felhasználók számára:

 

A jogszabályi változás minden magyarországi belföldi általános forgalmi adóalanyt érint, mérettől és cégformától függetlenül.  SAP rendszert használó szervezeteknek, a megfelelő fejlesztést végre kell hajtaniuk, amennyiben (de csak akkor), ha a szóban forgó rendszer, mint számlázó rendszer a NAV felé bejelentésre került.

 

Az online adatszolgáltatás SAP-rendszerből történő támogatására az SAP Hungary addicionális licenszköltséggel járó lokalizációs fejlesztést készít, amellyel kapcsolatban  tájékoztató dokumentumot adott ki. Ez a standard változat addicionális testreszabási feladatot is jelent, hiszen az adatszolgáltatás forrása a különféle konkrét implementációkban eltérő lehet az SD modul különböző beállítása miatt.

 

A BCS Business Consulting Services Kft.ügyfelei rendelkezésére áll a standard SAP lokalizáció implementálásában, alternatívaként saját fejlesztési csomagot készít a célra.

 

Kérdés esetén keresse Székely Juditot (judit.szekely@bcsconsult.hu)!

Referenciáink

Csatlakozz hozzánk