Gondolatok a cash-flow körül – kihívások és továbblépési lehetőségek

2020.04.02.

A behavioural economics területén dolgozó kutatók és szakértők részéről nagy egyetértés látszik arra vonatkozóan, hogy a szervezeti cash-flow és a management kapcsolatát leginkább jellemző viselkedés a túlzott optimizmus, vagy túlzott elbizakodottság.

Annak idején az egyik kedvenc pénzügy tanárom felhívta a figyelmemet, hogy nagyon figyeljünk oda a cash-flow-ra, mert a nem megfelelő kezelése az egyik leggyakoribb ok a cégek bukásánál.

Látva azóta több példát az életből, azt gondolom, hogy a kettő között valóban lehet némi összefüggés…

Egészen az előző hónapig, sokan arra fókuszáltak, hogy miként tudnák kihasználni a gazdasági bővülést, és ezek mentén kezelni a bővülésből adódó “szétfeszített” cash-flow-t.

Mostanság viszont már az a kérdés, hogy a naponta változó, és egyre borúsabb kilátásoknál, hogyan lehet finanszírozni majd a működést.

Akár felfele megy a gazdaság, akár lefele, a cash-flow kezelésnek vitathatatlan szerepe van.

Ezek mentén különösen érdekes azt látni, hogy míg a technológiai fejlődés életünk minden területét gyökeresen megváltoztatta, változtatja napról-napra, addig a cash-flow kezelésben ez alig jelenik meg.

Az első cash-flow tábláimat Excelben állítottam össze, majd kiegészítettem Visual Basic kódokkal. A legtöbbször azt látom, hogy a cégek még mindig ezekkel az eszközökkel dolgoznak, mintha mi sem változott volna az elmúlt 25 évben, csak már laptopon és másik Excel verzióban.

A nagy tech vendorok számos jó lehetőséget kínálnak, hogy a legjobb Machine Learning modellekre építsük a megoldásainkat – fillérekért:

Microsoft

Az Excel vitathatatlanul mindent visz ezen a területen. Ugyanakkor az MS is felismerte, hogy tovább kell lépnie, ha versenyben akar maradni. Ezekre a továbblépésekre az egyik példa:

PowerBI

a Microsoft trendi riportoló eszköze számos előrejelző szolgáltatással rendelkezik, aminek a nagy része nem fejlesztőknek, hanem üzleti szakembereknek készült. Néhány példa az alábbiakban: https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/tag/forecasting/

SAP

Egy másik nagy tech vállalat, az ERP világvezetője szintén kínál nagyon jó megoldásokat az üzleti felhasználóknak, amelyekkel a gyakorlati életben tudják használni a Machine Learning lehetőségeit. Egy konkrét példa az alábbiakban található: https://blogs.sap.com/2019/10/07/time-series-forecasting-in-sap-analytics-cloud-in-detail/

Ha ilyen jó eszközök vannak, ennyire olcsón, akkor miért használják olyan kevesen, és miért maradunk a 25 éves megközelítéseknél, miközben más pontokon gyorsan alkalmazkodunk a technológiai változásokhoz?

Azt gondolom, hogy alapvetően két ok húzódik meg a kérdés mögött:

  1.  A rendelkezésre álló adatok (és azok minősége)
  2.  Az adatokkal kapcsolatos projektek során jelentkező emberi tényezők

Ahhoz, hogy ezek az előrejelző modellek jól működjenek két dolgot mindenképpen meg kell tennünk az adatainkkal:

1. Meg kell értenünk őket

Tudnunk kell, hogy a cash-flow bevételi és kiadási oldala milyen viselkedésbeli eltérést takar. Például lehet, hogy az egyik oldalra felesleg algoritmust alkalmaznunk, mert ott a számok nem változnak – vagy csak nagyon kis mértékben (ez legtöbbször a kiadási oldalt jellemzi). A másik oldalon viszont vannak jól elkülöníthető viselkedési modellek, melyekre más szabályok alkalmazhatók (ilyen lehet például a különböző termékcsoportokhoz köthető bevételi modellek) Ezenkívül ott vannak még a kiugró értékek, amikkel kell kezdenünk valamit, mert szintén elvihetik a modellt rossz irányba.

2. Meg kell tisztítanunk őket

A bevezetőben említett túlzott elbizakodottság, vagy túlzott optimizmus ennél a területnél is megfigyelhető. Leginkább azon keresztül, hogy a projektekben nem nagyon allokálnak megfelelő időt erre a részre. Márpedig a tapasztalatok szerint ez az egyik leginkább időigényes feladat, amin legtöbbször elhasalnak a projektek. A leggyakoribb kifogás, hogy miért nem kell rá több idő: “Nálunk teljesen tiszták az adatok”

A cash-flow projektek kudarcainál az egyik tipikus emberi tényező a szakmai munkatársak bevonásának módja és idő allokációja.

Legtöbbször az történik, hogy a napi szinten a cash-flow területén dolgozó kolléga úgy kapja meg ezt a feladatot, hogy a meglévő feladatai mellett szálljon be ebbe a projektbe is.

Ez azt eredményezi, hogy az elején még próbálja tartani határidőket, aztán ahogy halad előre az idő, egyre inkább visszacsúszik az operatív feladatokba és a projektnél jelentkezik a tipikus “elfáradási tünet”. Mivel azonban a kolléga nélkül nem tud a projekt előre haladni, így legtöbbször először csak lelassul, majd megáll határozatlan időre, vagy valami olyan megoldás kerül leszállításra, ami nehezen használható a valós életben.

Nagyon jó példát láttam erre az egyik projektben, ahol rögtön a projekt elején bevontak gyakornokot a szakmai munkatárs mellé, hogy átvegyen több manuális feladatot, ezzel felszabadítva az időt a projektre.

Adatok, és belső szakmai közreműködés nélkül ezek a projektek nem lehetnek sikeresek.

Van egy másik jelenség, amit már nagyon régen megfigyeltek a pénzügyi piacokon: az embereket a kapzsiság és a félelem mozgatja. A fent említett kutatók ezt a jelenséget is vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy ha számszerűsíteni kellene ezeknek a hatását, akkor a félelem kétszer olyan erős motiváló tényezőt jelent, mint a kapzsiság.

Talán ez húzódhat meg azon jelenség mögött is, hogy borús gazdasági környezetben – amikor a félelem dominál – sokkal nagyobb kitartással hajtják végre azokat a lépéseket az egyének-szervezetek, melyek mentén például a cash-flow előrejelzés hatékonyabbá válik.

Nehéz időkben a kitartásunk is sokkal nagyobb. El kell fogadnunk, ilyenek vagyunk mi emberek. Legtöbben (és talán legtöbbet) akkor fejlődünk, ha az élet rákényszerít.

Bejegyzés megosztása:

Lépjen kapcsolatba velünk!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.
Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Minden beérkezett érdeklődés kiemelten fontos számunkra, ezért a lehető legrövidebb idő alatt reagálni fogunk.
Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy elkezdhessük a közös munkát!

pixels
Go to Top